Budowana kładka nad Czarną Hańczą wzbudziła wśród mieszkańców wiele kontrowersji. Suwalski ratusz, aby załagodzić emocje suwalczan przesłał do mediów wizualizację inwestycji.

Budowa nowych osiedli mieszkaniowych w południowej części Suwałk zmusiła Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej do wykonania drugiej sieci ciepłowniczej do tego rejonu miasta. Rury ciepłownicze trzeba było przeprowadzić przez Czarną Hańczę. Zdecydowano więc o wykonaniu kładki pieszo-rowerowej, pod którą została umieszczona sieć. Inwestycję zlokalizowano przy moście przy ulicy Kościuszki.

Budowa podzieliła mieszkańców Suwałk. Jedni narzekają, że został zaburzony krajobraz, inni natomiast chwalą inwestycję argumentując, że poprawi to komunikację.

Suwalski ratusz, aby załagodzić emocje przesłał do mediów wizualizację inwestycji. Pokazuje ona, jak będzie wyglądała kładka po ukończeniu prac. Grafikę publikujemy powyżej.