Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym schorzeniem jelita cienkiego. Szacuje się, że 20-50% populacji ma objawy IBS, ale wiele osób jest niezdiagnozowanych. Objawy mogą różnić się u poszczególnych osób i mogą pojawiać się i znikać z czasem. Zespół jelita drażliwego (IBS) to zaburzenie charakteryzujące się bólami brzucha i biegunką lub zaparciami, którym towarzyszą inne objawy, takie jak wzdęcia, gazy, nudności lub bóle głowy. Przeczytaj, jak zmniejszyć nieprzyjemne objawy zespołu jelita drażliwego i co powinieneś jeść.
Tłuszcze i węglowodany
Tłuszcze w niewielkich ilościach są niezbędne dla organizmu, ale z czasem zostają zmagazynowane w postaci tłuszczu. Nadmiar tłuszczów w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym IBS. Tłuszcze wielonienasycone, takie jak te znajdujące się w awokado, nasionach słonecznika i oliwie z oliwek, mogą być przydatne dla osób z IBS, ponieważ są one łatwo trawione i łatwo wchłaniane przez organizm. Tłuszcze jednonienasycone, takie jak występujące w oliwie z oliwek, migdałach, awokado, oleju rzepakowym i orzechach, a także tłuszcze wielonienasycone, są korzystne dla osób z IBS, ponieważ są łatwo trawione, a także pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Suszone owoce i orzechy
Są one bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Można je spożywać jako przekąskę lub jako wypełnienie diety w ramach leczenia IBS. Zwłaszcza orzechy są dobrym źródłem białka, składników mineralnych i tłuszczów jednonienasyconych. Orzechy włoskie i migdały zawierają dużo błonnika i są lekkostrawne. Suszone owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne i można je spożywać w małych porcjach. Są łatwo przyswajalne i szybko trawione przez organizm. Osobom z IBS zaleca się dobrze zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, produkty pełnoziarniste i chude białko.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są obecne w rybach i olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich i olej lniany. Mogą one być korzystne dla osób z IBS, ponieważ pomagają zmniejszyć stan zapalny w jelitach. Najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby, choć występują one również w roślinach. Niektóre oleje, takie jak olej z orzechów włoskich, olej lniany, olej rzepakowy i oliwa z oliwek zawierają niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3.
Białka
Są one ważne dla zdrowego funkcjonowania jelit i układu nerwowego. Żywność o niskiej zawartości błonnika jest bogata w białko, dlatego może być korzystna dla osób z IBS. Białko pochodzenia roślinnego jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i jest łatwo trawione przez organizm. Niektóre wegetariańskie źródła białka to białko sojowe, komosa ryżowa, amarantus, kukurydza i rośliny strączkowe, takie jak soczewica i fasola.
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy mogą pomóc w trawieniu i dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Mogą być one bardzo pomocne w trawieniu. Wiele z nich ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zmniejszeniu objawów IBS. Niektóre z najczęściej stosowanych przypraw ułatwiających trawienie to imbir, kurkuma, kminek, koper włoski, czarny pieprz i cynamon.
Skorzystaj z cateringu dietetycznego
Jeśli cierpisz na IBS, najlepiej jest stosować dietę o niskiej zawartości błonnika, która może być korzystna w przypadku tego zaburzenia. Zaleca się spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, a niskiej zawartości tłuszczu, cukru i soli. Aby mieć pewność, że stosujemy na co dzień dobrą dietę, warto skorzystać z usług firm oferujących catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/ . Możemy tam skorzystać z różnego rodzaju diet, które możemy w każdej chwili zmienić. A co najważniejsze nasze posiłki będą dostarczone pod same drzwi!