Fale Dunaju to klasyczne ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale przede wszystkim formą – wygląda jakby do jego przygotowania były potrzebne wyjątkowe umiejętności cukiernicze! W rzeczywistości jest to wypiek, który przygotujesz z łatwością, a z pewnością zachwycisz wszystkich domowników albo gości imprezy. Ogromnym plusem tego ciasta są lubiane przez wszystkich składniki: biszkopt, wiśnie i czekoladowa polewa. Poznaj sprawdzony przepis.
Jak przygotować ciasto Fale Dunaju?
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 5 dużych jajek lub 6 mniejszych
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 50 ml mleka
- 350 g wiśni mrożonych lub z kompotu.
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka małych lub średnich jajek.
Składniki na czekoladową polewę:
- 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 25 g masła.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Przyrządzanie ciasta zacznij od ugotowania budyniu do kremu budyniowego. W tym celu do rondelka wlej półtorej szklanki mleka (375 ml) oraz wsyp cukier i zacznij podgrzewać mieszankę na małym ogniu. Pozostałe mleko przelej do większego naczynia i dodaj do niego żółtka jajek oraz mąkę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki, lejący płyn bez grudek – najwygodniej jest zrobić to blenderem.
Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej mieszankę mleka, mąki i żółtek. Od razu zacznij mieszać budyń – gdy się zagotuje i zgęstnieje, mieszaj go jeszcze przez około 30 sekund, aż znikną grudki. Budyń odstaw do przestudzenia, przykrywając go szczelnie folią spożywczą. Nie wolno odstawiać go do lodówki!
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzej do 175°C z opcją pieczenia góra/dół.
Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier puder, po czym ubijaj je na wysokich obrotach przez kilka minut na puszystą, jasną masę. Masło roztop w mikrofalówce lub w rondelku. Wlej je do miski z puchem jajecznym i ubijaj przez chwilę na wysokich obrotach.
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie – najlepiej szpatułką lub silikonową łyżką. Trochę mniejszą część ciasta odlej do osobnej miski i dodaj do niego kakao oraz mleko. Ciasto mieszaj powoli szpatułką – do momentu, gdy zrobi się jednolite.
Ciasto jasne wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki formy), np. o wymiarach 24×34 cm. Na jasne ciasto wyłóż też od razu ciasto z kakao – rób to łyżka po łyżce. Na koniec poukładaj na masie wiśnie – każdą sztukę lekko wciskając.
Ciasto piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka). Zostaw je w formie do całkowitego przestudzenia.
Dokończ krem budyniowy. Do miski przełóż miękkie masło i ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Do masła, łyżka po łyżce, dodawaj całkowicie przestudzony budyń i miksuj aż powstanie idealnie gładka masa.
Na koniec przygotuj polewę. Masło z czekoladą roztop w kąpieli wodnej lub w małym rondelku i wymieszaj, aż powstanie gładka i błyszcząca polewa. Przestudzoną polewą czekoladową pokryj warstwę budyniową. Gotowe Fale Dunaju umieść w lodówce, do całkowitego zastygnięcia polewy. Pyszny deser gotowy!
Po więcej przepisów na doskonałe desery wejdź na stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zainspiruj się!
Artykuł partnera