Podrażnienie gardła, poczucie suchości, pieczenie i drapanie zwykle wiążą się z infekcją, która w większości przypadków powstaje na tle wirusowym – potocznie nazywamy ją przeziębieniem. Towarzyszy jej także ogólne rozbicie, nieżyt nosa, bóle głowy etc. Często to jednak pierwsze z wymienionych tu objawów stanowią największe wyzwanie – jak zatem pokonać ból? Jak nawilżyć gardło i szybko wrócić do pełni formy?
Suchość w gardle – jakie są jej przyczyny?
Zbytnia suchość w gardle może mieć wiele źródeł. Owszem, infekcje stanowią główne z nich, lecz nie należy bagatelizować także innych czynników, które mogą skutecznie osłabiać nasze drogi oddechowe. Za przyczyny problemów z gardłem uznaje się także:
l alergie,
l urazy mechaniczne,
l nadwyrężenie narządu głosu,
l palenie papierosów,
l oddychanie zanieczyszczonym, zbyt zimnym lub gorącym powietrzem,
l refluks żołądkowo-przełykowy,
l zabiegi wykonywane w jamie ustnej lub przebyta intubacja,
l przebywanie w pomieszczeniach o zbyt suchym powietrzu – np. w miejscach klimatyzowanych lub ogrzewanych,
l za słabe nawilżenie organizmu.
Warto również pamiętać o znacznie poważniejszych przyczynach podrażnienia i poczucia nadmiernej suchości. Mogą być to objawy związane nawet z nowotworami gardła, przełyku czy gruczołów ślinowych. Jeśli zatem tego typu symptomy nie mijają, a wręcz ulegają nasileniu i przedłużeniu, wskazana jest konsultacja ze specjalistą – na początku przede wszystkim z lekarzem rodzinnym lub laryngologiem.
Jak nawilżyć gardło? Poznaj domowe sposoby!
Zastanawiając się nad tym, jak nawilżyć gardło, przede wszystkim rozpatrujemy dwie ścieżki – zastosowanie środków aptecznych lub domowych sposobów.
l Ziołowe płukanki gardła
Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo, to jedna z gałęzi medycyny oraz farmakologii, co wskazuje, że prozdrowotne działanie tego typu roślin jest jak najbardziej przebadane naukowo. Do tych ziół, które wspierają nawilżenie oraz ogólny stan gardła, należą m.in. rumianek, szałwia, tymianek czy podbiał. Warto jednak pamiętać o ich możliwościach uczulających, na co powinny uważać przede wszystkim osoby mające skłonność do alergii. Należy zwrócić uwagę również na inne przeciwwskazania – np. tymianku oraz szałwii nie powinny stosować kobiety ciężarne.
Wymienione tu zioła mają działanie łagodzące, przeciwzapalne oraz antyseptyczne, jak np. rumianek. Mają również właściwości nawilżające oraz zmniejszające ból. Płukanki z ich naparu powinno wykonywać się 3-4 razy dziennie, przy czym należy pamiętać o odpowiednim ostudzeniu napoju do około 40°C.
l Siemię lniane
Odznacza się znakomitymi właściwościami nawilżającymi, ochronnymi oraz wspierającymi regenerację tkanek. Płukanka z siemienia lnianego pozostawia na gardle warstwę osłaniającą błony śluzowe przed dalszymi zakażeniami czy podrażnieniami.
Rozdrobnione nasiona siemienia lnianego należy zalać gorącą wodą i pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie utworzy się zawiesina, która będzie naszą płukanką (można odcedzić z niej resztki nasion, co zmniejszy ryzyko ewentualnego zakrztuszenia). Płukankę powtarzamy 2-3 razy dziennie – również pamiętajmy o ostudzeniu!
l Miód
Miód wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, łagodzące, regenerujące, zmniejszające ból, immunostymulujące. Pomaga też zredukować obrzęk błon śluzowych, ułatwia rozrzedzanie wydzieliny z dróg oddechowych oraz odkrztuszanie. Dzięki temu znakomicie sprawdza się jako wsparcie leczenia infekcji – nie tylko metodami domowymi, lecz także profesjonalnymi preparatami. Często stanowi składnik m.in. pastylek do ssania, podobnie zresztą jak propolis, czyli inny produkt pszczelego pochodzenia (również wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości).
Jeśli zatem poszukujesz sposobu, jak nawilżyć gardło, przygotuj z miodu wspomnianą już płukankę. Rozpuszczamy łyżkę w szklance ciepłej wody (nie może być gorąca, ponieważ wysoka temperatura zabija właściwości miodu) i następnie płuczemy gardło. W tym przypadku także warto powtórzyć tę czynność kilka razy w ciągu dnia. Poleca się również picie ciepłej wody lub ziołowego naparu z dodatkiem miodu – w formie roztworu szybciej dostanie się do krwiobiegu, a dzięki temu także do tkanek i narządów. Na zdrowie!