Sekretem sukcesu pizzy jest jej prostota. Trudno o drugie tak uniwersalne danie, które możemy przyrządzić w tak wielu wariantach: z różnymi dodatkami, sosami, na grubym lub cienkim cieście. Smakuje wyśmienicie na kawałki i w wersji XXL. Jakie składniki są tajemnicą idealnej pizzy włoskich szefów kuchni, a co najczęściej gości na naszych talerzach?
Idealna włoska receptura
Najważniejsze są składniki! Klasyczna, włoska pizza nie wymaga ich wielu, dlatego tym bardziej ważna jest ich jakość. Gdy dodatków jest niewiele, muszą być naprawdę doskonałe. Świetnie wiedzą o tym Włosi, którzy nie robią nigdy pizzy z przypadkowych składników.
By zrobić pizzę neapolitańską, potrzebujemy np. pomidorów San Marzano, sera mozzarella di bufala i mąki pszennej – koniecznie typu 0 lub 00. Najlepiej, jeśli wszystkie te elementy pochodzą z regionu Kampania. Tak przygotowane ciasto rośnie co najmniej 8h – wbrew pozorom przygotowanie pizzy nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać!
Nie znaczy to rzecz jasna, że nie możemy przyrządzić dobrej pizzy, nie posiadając składników prosto z Włoch – być może nie będzie to neapolitańska wersja, ale równie smaczna!
Składniki na pizzy – mniej znaczy więcej?
Fani pizzy dzielą się na dwa obozy – i wcale nie mamy na myśli odwiecznego konfliktu w kwestii pizzy hawajskiej. Chodzi mianowicie o ilość dodatków. Danie przyrządzone z dobrych składników według oryginalnej receptury nie potrzebuje wiele, by podbić serca i podniebienia smakoszy pizzy. To dlatego we Włoszech niesłabnącą popularnością cieszą się klasyki: margherita czy marinara (pizza bez sera – z samym sosem pomidorowym i odrobiną bazylii).
Czy to znaczy, że pizza z dużą ilością dodatków jest zła? Oczywiście nie! Styl amerykański, czyli podwójny ser, podwójne pepperoni i mnóstwo innych składników z dużą ilością sosu także ma oddane grono swoich zwolenników. Pizzerie wychodzą naprzeciw rozmaitym upodobaniom i wprowadzają do swojego menu coraz to nowsze pozycje. W pizzerii Dominium w Białymstoku najedzą się zarówno fani cieniutkiej i chrupiącej, lekkiej pizzy włoskiej, jak i amatorzy grubego ciasta z podwójnym serem.
Właśnie za to najbardziej kochamy pizzę: każdy znajdzie coś dla siebie, nawet daleko od włoskiego słońca w Galerii Atrium Biała w Białymstoku. Pizzeria Dominium umożliwia także skomponowanie swojej własnej kompozycji smaków. Co najbardziej lubią Polacy? Zdecydowanie przoduje pizza z pieczarkami, a zaraz za nimi szynka, kurczak i salami.