Festiwal Smaków Food Trucków to wydarzenie kulinarne, którego ideą jest promowanie jedzenia wykonanego zgodnie z ideą „slow food”. Od 3 lat odbywa się w wielu miastach północnej Polski zdobywając rzesze fanów różnorodnych dań serwowanych z „restauracji na kółkach”.
Już w najbliższy weekend food trucki przyjadą także do Suwałk. W sobotę w godzinach 12:00 – 21:00 i niedzielę od 12:00 do 20:00 na parkingu przy centrum handlowym Plaza będzie można skosztować jedzenia przygotowywanego przy klientach, ze świeżych, starannie dobranych składników. Na suwalczan czekać będą między innymi potrawy kuchni azjatyckiej, francuskiej, belgijskiej, amerykańskiej czy też włoskiej.
Poniżej lista footrucków, które pojawią się w naszym mieście:
Krewetka i Kurczak to przede wszystkim najwyższej jakości produkty i wyrazisty smak. W ich menu znajdziecie autorskie dania z wykorzystaniem krewetek lub kurczaka, w wielu niebanalnych odsłonach, zawsze w towarzystwie naturalnych dodatków. Ich znak rozpoznawczy to chrupiące krewetki w tempurze oraz nowatorskie sosy tworzone według własnych receptur. Krewetka i Kurczak to przede wszystkim najwyższej jakości produkty i wyrazisty smak.
Raminio Ramen Burger – burgery, w których zamiast tradycyjnej bułki znajdziecie japoński makaron Ramen. Możecie wybrać wersję z wołowiną, kurą oraz vege.
Naleśniki z Bryki, czyli francuskie naleśniki na słodko i wytrawnie.
Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits, gdzie znajdziecie szeroką gamę owoców-zaczynając od wyśmienitych truskawek po soczyste pomarańcze. Każdy z deserów przygotowywany jest ręcznie, a prócz zawsze świeżych owoców i wyśmienitej czekolady. Na festiwalu nie zabraknie ich kultowej propozycji-Jabłka Toffi w belgijskiej czekoladzie.
The Dumplings food truck to azjatyckie pierożki na parze, ręcznie lepione tradycyjną metodą według oryginalnego chińskiego przepisu. Sześć różnych smaków do wyboru zaspokoi największych koneserów.
Qba Food Truck – w tym food trucku królują makarony. Goście mają do wyboru 5 rodzajów makaronów: ryżowy, tradycyjny, penne, chiński mie czy szpinakowe taglietelle. Do tego podają kilka sosów, m.in.: grzybowy z pulled pork, pikantny paprykowy z długo pieczoną wołowiną czy wegański z pieczonych warzyw z pomidorami.
Trzykrotny zwycięzca Mistrzostw Burgerowych Food Trucków w 2014, 2016 i 2017 roku: Kill Grill Burger & Sandwich Bar. To 100% gwarancji dla Waszego podniebienia. Dlaczego? Ponieważ wszystko robią sami. Ich wołowina jest doprawiana specjalną mieszanką ziół. Sosy, majonezy, chutney i konfitury również robią sami według własnych receptur.
Jack Burger to food truck, który powstał zaledwie trzy lata temu w momencie, kiedy na rynku food trucki były bardzo popularne i konkurencja lekko onieśmielała. Jednak nietuzinkowe podejście do tematu burgerów zawsze przynosi sukces
Kiełbusfoodtruck ma w swojej ofercie wyroby z rodzinnego zakładu prosto z Mazur. Są to przede wszystkim kiełbasy z grilla, podawane w formie hot-doga lub na tacce z pysznymi dodatkami.
Arabeska – ich specjalnością jest kuchnia bliskowschodnia, inspirowana smakami Syrii. W daniach odkryjecie nowe mieszanki smaków, marynowanych i świeżych warzyw. Serwują falafele dla wegetarian i pyszną jagnięcinę dla smakoszy. Do skomponowanej przez nich bazy, dobierzesz dodatki zgodnie z własnymi upodobaniami.
Festival Foodtruck Suwałki
Miejsce: parking przy Plaza
sobota: 12:00 – 21:00 niedziela: 12:00 – 20:00
https://www.facebook.com/events/1929498743990996
Konkurs:
Dla naszych czytelników przygotowaliśmy do wygrania 3 bony, które upoważniają do jednego, dowolnego dania w wybranym przez siebie food trucku.
Aby wziąć udział w konkursie należy odpowiedzieć na pytanie: Po raz, który w Suwałkach odbędzie się festival foodtruck? Odpowiedź prosimy przesłać na adres konkurs@kuriersuwalski.pl do godziny 22:00 (04.10). Spośród poprawnych odpowiedzi wylosujemy troje zwycięzców, których o wygranej poinformujemy drogę e-mailową.