Już w najbliższy piątek Nadleśnictwo Suwałki rozpoczenie sprzedaż choinek. Leśnicy radzą, by zrezygnować ze sztucznych drzewek, a wybrać właśnie te pochodzące z lasu.
Rocznie na głowę statystycznego Polaka przypada dziś ponad 70 kg zużywanych tworzyw sztucznych. Czy warto dodawać kolejne kilogramy plastiku do swojego otoczenia akurat na Boże Narodzenie? Sztuczne choinki służą nam długo, ale gdy je wyrzucimy, niektóre zawarte w nich związki rozkładają się przez 400 lat albo dłużej. Wyprodukowanie plastikowych drzewek wiąże się m.in. z wydobyciem i wykorzystaniem nieodnawialnych zasobów ropy naftowej, wymaga również zużycia energii (także w wypadku ich recyclingu). Jak każdy proces przemysłowy, nie jest to obojętne dla środowiska – informują leśnicy.
Żywe choinki są za to całkowicie ekologiczne. Podczas kilkuletniego, intensywnego wzrostu na plantacji wiążą znaczne ilości dwutlenku węgla. Po ich wycięciu korzenie pozostają w glebie, wzbogacając ją w próchnicę. Naturalna choinka wnosi też do domu niepowtarzalną atmosferę, wspaniały zapach lasu, wydziela korzystne dla samopoczucia olejki eteryczne. Już po świętach możemy ją wykorzystać jako składnik kompostu, ściółkę pod rośliny, drewno opałowe albo – jeśli kupiliśmy drzewko w doniczce – posadzić wiosną w ogródku. Nawet wyrzucone na śmietnik drzewka ulegną szybkiej biodegradacji i wrócą do naturalnego obiegu materii, nie zanieczyszczając środowiska. Zakup naturalnych choinek z legalnego źródła w żaden sposób nie zagraża trwałości polskich lasów – tych od wielu dekad stale nam przybywa. Dość powiedzieć, że każdego roku leśnicy sadzą w kraju 500 mln drzew, a w regionie północno-wschodniej Polski co roku sadzi się ok. 30 mln sadzonek.
Zdrową, świeżą choinkę poznamy po wyglądzie jej igieł. Powinny one dobrze trzymać się gałązek, nie odpadać po dotknięciu, mieć żywy kolor, bez śladów przesuszenia. Skąpe igliwie może świadczyć o tym, że drzewko zostało ścięte dawno, lub że chorowało na plantacji. Pamiętajmy jednak o tym, że opadanie igieł przy pniu jest naturalne i nie świadczy o złej kondycji drzewka. Obejrzyjmy pień drzewka. Miejsce ścięcia powinno być jasne i nie zaschnięte. Jeśli pokrywa je twarda żywica, to znaczy że drzewko zostało ścięte dużo wcześniej. Jeśli mamy dużo ozdób choinkowych, to lepiej wybrać drzewko z grubszymi gałązkami, żeby mogły utrzymać nasze ozdoby.
Sprzedaż choinek rozpocznie się 18 grudnia w Gospodarstwie Szkółkarskim przy ul.Wojska Polskiego 75A. Choinkę, która ma do 1,5m wysokości będzie można kupić za 30zł. Natomiast te największe, czyli powyżej 5 metrów to wydatek 160 złotych.
źródło: lasy.gov.pl